Йенс Столтенберг, среща на НАТО Варшава Русия

Столтенберг: Русия не е непосредствена заплаха за НАТО

Русия не представлява непосредствена заплаха за страните от НАТО. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, обобщавайки дискусиите за Русия на срещата на върха на НАТО във Варшава.

Той посочи също,  че въпреки, че Москва не е стратегически партньор за съюза, те не се намират в състояние на „студена война“ помежду си.

Той също така посочи, че страните членки ще останат единни по отношение на позицията си спрямо Русия.

Лидерите на страните от Алианса са подкрепили провеждането на съвета Русия – НАТО на 13 юли, но не са взели други решения във връзка с Русия. Това заяви източник от кулоарите на срещата.

На обед се състоя неформална дискусия за Русия, на която не се е взело никакво решение, тъй като този формат не го предполага“, заяви източникът, който добави, че на нея са присъствали както всички представители на 28-те страни членки, така и тези от Финландия, Швеция и ЕС.

В същото време САЩ заявиха, че продължаването на агресивната политика на Русия може да предизвика реакция от страна на НАТО и засилване на присъствието на Алианса в Източна Европа, предаде Ройтерс.

Барак Обама среща НАТО Варшава

Това, което показваме е, че ако Русия продължи това агресивно поведение, ще има отговор и засилено присъствие в Източна Европа„, заяви Бен Роудс, заместник-съветникът по националната сигурност на Белия дом. „Ще направим необходимото, за да защитим Алианса и източните му членове„, добави той на пресконференция в рамките на срещата на високо равнище на НАТО във Варшава.

До края на следващата година САЩ ще разположат в Европа военни сили – личен състав и въоръжение, достатъчни за една дивизия, съобщи във Варшава и.д.заместник-министър на отбраната на САЩ по въпросите на международната сигурност Елиса Слоткин, предаде ТАСС. Тя подчерта, че става дума именно за американски войски, които ще допълнят потенциала на НАТО.

- реклама -