Васил Левски годишнина гибел

147 години от гибелта на Левски

Навършват се 147 години от деня, в който Васил Левски увисна на бесилото край София и се превърна в легенда.

В цялата страна ще се проведат възпоменателни церемонии в памет на Апостола на свободата.

София събитието по традиция ще се проведе пред паметника на Дякона. На него ще присъстват столичния кмет Йорданка Фандъкова и държавния глава Румен Радев.

Възпоменателната церемония пред Паметника на Васил Левски ще започне в 18 часа в сряда, а преди нея – от 17 часа в „Света София” ще се състои Архиерейска панихида. В програмата пред паметника на Апостола ще участват актрисата Силвия Лулчева, вокална формация „Българските гласове“ и Представителният гвардейски духов оркестър.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче.

И до днес не е доказано кой е предателят на Апостола. Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд. Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните, според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация. Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята. Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения.

Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а според историците, комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски. Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19 – тогава той още не е навършил 36 години.

- реклама -