сн. БГНЕС

144 учители и 142 ученици са с COVID-19 у нас

По последни данни в страната има 144 учители и 142 ученици, които са заразени с COVID-19. „Това е много нисък процент“, коментира в Русе заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

По думите й 63 паралелки с ученици в страната са под карантина. На фона на 33 000 – 34 000 паралелки това също е изключително нисък процент.

В паралелките, в които заразените учители са имали по-дълъг контакт с децата, всички се поставят в домашна карантина за 14 дни.

„Ако обаче не са били в контакт, съответно само те остават в дома си“., добави Михайлова.

Само вчера пет паралелки в началния курс в различни русенски училища, децата и учителите им са в домашна карантина.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева обясни, че учителите с положителен тест за COVID-19 са с леки симптоми.

„Избирателно се обаждам във всички общини на такива колеги и питам как се чувстват“, обясни Такева. Тя каза, че синдикатът има фонд „Не си сам в COVID-19“. Средствата в него са събрани от членски внос. Целта е да бъде подпомогнат еднократно с не по-малко от 150 лева заразен учител, на който му се наложи да бъде приет в болница.

Такева информира още, че са договорени при актуализацията на бюджета до края на годината 20 млн. лева допълнително за образование, като голяма част от средствата ще отидат за закупуване на машини за пречистване на въздуха в класните стаи. Целта е да се създаде по-благоприятна среда. Допълнителни средства ще бъдат насочени към учебните заведения и за подобряване на училищната среда.

- реклама -