банкова криза

Банкова криза отново заплашва Европа

Италианската банкова криза може да се разпространи към останалата част на Европа. Това предупреди председателят на Борда на директорите на „Сосиете Женерал“ Лоренцо Бини Смаги.

„Правила, ограничаващи държавна помощ за кредитните институции, трябва да бъдат преразгледани, за да се предотврати по-голям катаклизъм“, заяви пред „Блумбърг”  председателят на Борда на директорите на „Сосиете Женерал“.

„Целият банков пазар е под натиск”, каза бившият член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка.

„Ние приехме правила за държавната помощ, тези правила трябва да бъдат оценени от един пазар, който е на прага на криза, за да се реши дали да се отменят или да се прилагат”.

Италианският премиер Матео Ренци подготвя милиардна инжекция на държавен капитал за спасяването на банките в Италия, които са натрупали в портфейлите си лоши дългове на обща стойност 360 млрд. евро.

Този план за 40 млрд. евро трябва позволи да се извърши мащабно рекапитализиране на банковата система, което други европейски държави още предприеха преди години, пише „Файненшъл Таймс”.

Спасителните мерки на Ренци влизат в конфликт с регулаторните разпоредби в Европейския съюз, въведени в отговор на финансовата криза от 2008 г.

 

- реклама -
error: Съдържанието е защитено