учебен

143 проекта за учебници за I и V клас внесоха в МОН

143 проекта за нови учебници за I и V клас внесоха 27 издателства в Министерството на образованието и науката. Днес във ведомството стартира процедурата по оценяването на проектите.

58 са проектите за учебници по предмети, които се изучават от първокласниците, а 85 са за петокласниците.

В първия етап от процедурата по оценяване участват учители, преподаватели, научни работници от БАН и експерти от Регионалното управление на образованието (РУО) и Министерството на образовнаието и науката (МОН). Те дават становища дали проектът отговоря на учебните програми. В комисиите по оценяване има и специалисти по графичен дизайн и полиграфическото изпълнение.

На следващия етап допуснатите варианти се оценяват от учители, които преподават по съответните предмети. Срокът за оценяването е не повече от 6 месеца. По избраните издания ще се учи от следващата учебна 2017/2018 година.

История и цивилизации за V клас

За учебниците по история и цивилизации за V клас, по които ще се учи от тази есен, процедурата стартира по-рано след споразумение между МОН и издателите.

Одобрени бяха 6 от 8 проекта и те вече се оценяват от учителите, съобщи председателят на комисията за оценяване на учебниците Грета Ганчева, директор на дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието“ в МОН.

Очаква се процедурата да приключи най-късно до 26 август. След това министърът на образованието и науката Меглена Кунева ще подпише заповед за одобрените учебници, за да може те да бъдат отпечатани през септември.

- реклама -