Плевнелиев Ривлин
Съвместно изявление на президентите на България и Израел

Плевнелиев: Израел е потенциален доставчик на газ за България

България разглежда Израел като потенциален доставчик на газ за нашата страна и региона на Югоизточна Европа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на съвместна пресконференция със своя израелски колега Реувен Ривлин.

Предстои да бъде проведено трето междуправителствено заседание на двете държави, на което енергийните въпроси ще бъдат обсъдени, съобщи държавния глава.

Плевнелиев Ривлин
Плавнелиев говори на съвместна пресконференция с израелския си колега Реувен Ривлин

България исторически е един енергиен център, доказал своята компетентност, не само в газа, но и в ядрената енергетика, възобновяемите източници, посочи още Плевнелиев.

От своя страна израелският държавен глава заяви, че енергийният въпрос зависи от сътрудничеството и взаимния икономически интерес между двете страни.

Плевнелиев-Ривлин
Реувен Ривлин

В момента няма дипломатически разговори, но третата среща, която предстои на правителствено ниво, ще събере подходящите хора, които да обсъдят икономическата конкретика и останалите страни на този въпрос, заяви Ривлин.

В своето изказване израелският президент призна приноса на България по време на Втората световна война за спасяването на 48 000 български евреи, които по неговите думи са оцелели „заради решимостта на българите“.

Росен Плевнелиев заяви също, че Израел е важен външнотърговски и икономически партньор и има потенциал за разширяване на двустранните отношения с България във високотехнологичните отрасли, аутсорсинга, информационни технологии, електротехниката, електрониката, туризма, енергетиката, производството на храни, земеделието и други.

Той добави също, че България има готовност да реализира предложението на израелската страна, дадено от израелския премиер Бенямин Нетаняху по време на срещата му с Бойко Борисов, за провеждане на стажове на студенти по математика и млади специалисти в областта на високите технологии в израелски компании, специализирани в областта на киберсигурността и киберзащитата.

- реклама -