142-ма задържани при протестите днес в Париж

Броят на задържаните по време на демонстрациите на „жълтите жилетки“ в Париж нарасна до 142 души, 16 от тях са арестувани, съобщава телевизионният канал Бе-еф-ем, позовавайки се на сведения на френското министерство на вътрешните работи.

В събота, полицията е задържала и арестувала един от организаторите на протестите 33-годишния Ерик Друз, който е обвинен, включително, и в незаконно организиране на протеста. Както уточнява медията, Друз е бил арестуван на улица в района „Мадлен“. Именно той е призовал в четвъртък да се проведе демонстрация във Версай, а в събота е събрал привърженици в Монмартър. Както сочат редица медии, по този начин Друз е изненадал органите на реда, които на практика не са били в района на Монмартър в началото на похода на „жълтите жилетки“, достигнал вечерта до „Елисейските полета“.

Демонстрациите на „жълтите жилетки“, организирани в знак на протест срещу повишаването на цените и увеличаването на данъците, се провеждат във Франция от 17 ноември. Вече пет поредни съботи бяха проведени общонационални дни на протест, които бяха съпроводени от масови сблъсъци между радикали и полиция в Париж, Бордо, Нант и редица други градове. Днешната акция бе шеста поред.

- реклама -