сн. БГНЕС

142 години от Освобождението на България

Днес отбелязваме 142 години от Освобождението на България. На тази дата се прекланяме пред подвига на всички загинали за свободата, знайни и незнайни войни. На днешния ден е подписан Санстефанския мирен договор, който е предварителен, но дава началото на Княжество България и основите на българската национална държава. Териториите на България спрямо това споразумение са силно редуцирани няколко месеца по-късно на Берлинския конгрес.

Договорът е подписан около 17 ч. на 3 март 1878 г. в Сан Стефано (днес квартал на Истанбул), отграф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от руска страна и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя.

Тържествата тази година ще преминат под сянката на заплахата от коронавирус, заради която беше препоръчана отмяна на големите чествания в страната.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще отслужи тържествен благодарствен молебен за Освобождението на България.

Молебенът ще започне в 10 ч. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Ръководството на катедралата приканва православните християни да вземат молитвено участие в богослужението.

Въпреки отмяната на честванията на Националния празник на връх Шипка, президентът Румен Радев ще поднесе цветя на паметника.

сн. БГНЕС

Преди това президентът ще присъства на молебена, който ще бъде отслужен в храма „Рождество Христово“ в град Шипка от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.

И председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в отбелязването на Националния празник на България на връх Шипка.

Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата, остава свободен.

Основните празненства ще бъдат в столицата, а чествания ще има във всички градове в страната. Във връзка с препоръките да не се организират масови събития на закрито заради препоръките на СЗО заради коронавирус безпрецедентно някои събития и тържества ще бъдат отменени.

 

- реклама -