3-ти март национален празник събития инициативи

141 години свободни! Честит Национален празник!

България отбелязва своя Национален празник – 141 години от Освобождението от Турско робство.

Денят ще бъде наситен с инициативи и събития.

От 08.30 часа в храм „Св. Александър Невски“ ще започне Архиерейска света Литургия за Неделя Месопустна. От 10.00 часа ще бъде отслужена Панихида и Молебен по повод 3 март.

От 11.00 часа държавният глава Румен Радев ще присъства на тържествената церемония по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата, по случай 141 години от Освобождението на България.

От 18.30 часа на пл. „Народно събрание“ в София ще се състои тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. От 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово. От 19.30 часа в зала „Концертна“ на Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще участват в официалните чествания на Националния празник на България на връх Шипка. От 11.00 часа Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи заупокойна панихида. Председателят на Народното събрание ще произнесе слово по повод Националния празник, ще приеме строя на почетния караул и ще поднесе цветя на паметника на историческия връх.

От 10.00 до 17.00 часа Националният военно-исторически музей ще отбележи 3 март с Ден на отворени врати и специален показ на експонати.

Българи в 16 държави, в повече от 30 града и над 50 села в България ще заиграят едновременно хоро на връх Националния ни празник.

Мащабната патриотична проява е под знака на инициативата „Пробуждане с хоро“, организирана за четвърта поредна година от „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“.

Сънародниците ни ще бъдат обединени около силата на духа, както и красотата на българския фолклор. Освен в България световната инициатива ще се проведе едновременно в Австралия, Англия, Аржентина, Белгия, Гърция, Испания, Италия, Малта, Молдова, Сърбия, САЩ, Украйна, Франция, Холандия, Шотландия.

И тази година основен домакин на събитието е паркът „Заимов“ в София. От 12 до 16 часа всички ценители и радетели за хармонията и неповторимостта на българското хоро и танц могат да се включат съвсем свободно в грандиозното събитие. Паралелно хиляди българи, фолклорни ансамбли, професионални групи и любители от различни градове и села в България и десетки страни по света ще се хванат за ръце и ще отбележат по най-патриотичния начин 141 години от Освобождението ни.

- реклама -