14 любопитни факта за Бразилия, които не знаете

1. Затворът Санта Рита до Сапукай в Бразилия разрешава на затворниците да въртят колела, за да произвеждат електроенергия за близкия град в замяна на намаляване на присъдите им.

2. В Бразилия, в джунглите на Амазонка все още живеят местни индианци, които не са се срещали със съвременни хора. За тях не се знае почти нищо.

3. На около 10 км от бразилския град Манаус се случва явлението среща на водите– черната река Рио Негро се среща с пясъчните цветове на Амазонка, а гледката е впечатляваща.

39889

4. Задръстванията в Сао Пауло не са шега работа. На 9 май 2008 г. в града се заформя впечатляващото задръстване от 265 км – вероятно най-дългото в света.

5. Думата Бразилия означава „червен като въглен“ и идва от факта, че някога по бразилските земи са растяли многобройни дървета пау бразил, от които се е произвеждала ценна червена боя.

 6. Според една класация за Най-добър плаж в света, това е Бая до Санчо на около час полет от Натал, Бразилия. Намира се в архипелаг от 21 острова, където гмуркачи от цял свят идват, за да видят морски костенурки, китове, акули, анемонии.

19651

7. През последните години популярни станаха туровете из бразилските гета или фавели. Сред най-известните е Санта Марта в Рио де Жанейро, където на посещение са идвали Майкъл Джексън, Мадона и Бийонсе.

 

8. Статуята на Христос Спасител беше обявена за едно от Новите седем чудеса на света през 2007 г. През 2014 г. беше ударена от мълния и повредена. Тежи 635 тона.

9.  Сао Пауло влезе в новините през 2014 г. със своя бар, в който сервира съвършен двойник на Осама Бин Ладен.

39887

10. Според бразилското законодателство от 2008 г. насам операциите за смяна на пола в страната са безплатни.

11. През 1932 г. бразилските атлети финансирали пътуването си до Олимпийските игри, като продавали кафе по пътя.

12. Бразилия е първата страна в света, която забрани солариумите.

13. В Бразилия гласуването е задължително.

13536

14. Змийският остров неслучайно се нарича така – посещението му е забранено, а змийската популация е около 5 змии на квадратен метър. Намира се на 30-ина км от Сао Пауло.

- реклама -