14 интересни факта за жестокия цар Иван Грозни

Великият руски цар Иван Грозни е бил, без съмнение, изключителна личност. Той е известен на света като жесток деспот, тиран, неуравновесен човек. Наричан е безумец

Именно заради своята жестокост Иван Василиевич получава това гръмко прозвище. Но някои руски историци твърдят, че в действителност този силен човек е бил много чувствителен по природа. В същото време го посочват като мъдър политик, умел дипломат и талантлив оратор. Множество интересни факти свидетелстват за верността на това твърдение, други обаче го оборват.

1. Руският владетел се гордял със своя произход. Неговият корен идвал от византийския император. В ранното си детство бъдещият цар осиротял. Наложило му се да изпита множество неприятности и беди доста преди да получи истинската власт.

2. Репутацията му на жесток и безжалостен самодържец му създал руския историк Кармазин. Но в летописите съществуват сведения за това, че народът наричал своя цар милостив.

3. Болярите не се церемонили с младия цар, проявявали неуважение към него, открито пред него се борели за властта. Младежът дълго време бил играчка в ръцете на жадните за власт велможи.

4. Когато пораснал, му предоставили различни възможности за развлечения. Биографията на юношата Иван Василиевич е богата на истории, неговите бели често били изключително жестоки.

5. Иван Грозни е първият руски цар, венчан в царската църква. Макар и жесток, той бил дълбоко вярващ. Той ежедневно си казвал молитвата, строго съблюдавал православните пости, пеел в храма, но и същото изисквал от своите подчинени. А след всяко определяно наказание се разкайвал искрено. Често се изповядвал и винаги се вслушвал в съветите на своя духовен пастир.

6. Иван Грозни сам лично не е произнасял нито една смъртна присъда. Всички наказания са били издавани от болярския съвет. Според историците по време на неговото властване са били погубени около 4000 души.

7. Личният живот на царя е съставен от серия ярки романи и тежки загуби. Първата му жена била Анастасия Дарина-Кошкина, която той сам си избрал измежду 1500 руски красавици, Но на 28 години тя починала. А смъртта на любимата жена царят преживял тежко. И след това Иван Василевич станал рязък, жесток, безкомпромисен. За целия си живот той е бил женен 6 пъти.

8. Иван Грозни има съществен принос в развитието на просветата в Русия. По негова заповед по цялата територия започнали да се откриват църковни училища, в които децата на бедняците можели да се обучават безплатно.

9. По време на управлението му Русия била много мощна държава. Тя увеличила размера си 30 пъти.

10. Страшният цар обичал да чете, да играе на шах, да ходи на лов и да колекционира скъпоценни камъни.

11. На стари години Иман Василиевич страдал от полиартрит. Дори не можел сам да се придвижва в двореца, а го носели на носилка.

12. Времето на управление на Иван Грозни е белязано от икономически подем на Русия.

13. Към най-интересните факти за Иван Грозни се отнася твърдението, че царят е убил своя любим син Иван. Но според историците принцът е умрял заради тежко заболяване. Бащата след това дълго страдал. След смъртта на Иван останал само слабоумния му син Феодор.

14. Голяма част от интересните факти за живота на Иван Грозни станаха известни сравнително скоро благодарение на новите изследвания

- реклама -