Сергей В, затвор

14 години затвор за бомбаджията от Дортмунд

Присъда от 14 години затвор получи извършителят на бомбената атака срещу клубния автобус на Борусия Дортмунд през 2017-а. Сергей Венерголд бе намерен за виновен по 28 опита за предумишлено убийство. Той детонира три експлозивни устройства, докато автобусът пътуваше за четвъртфиналния двубой от Шампионската лига с Монако. След 11-месечно дело, електротехникът, родом от Русия, бе признат за виновен за предизвикването на взрива.

Венерголд бе отседнал в същия хотел, в който бяха и футболистите на Борусия, а вечерта на 11 април, 2017-а задействал бомбения механизъм. Всеки един от трите експлозива е съдържал близо килограм водороден пероксид, комбиниран с около 65 метални болта с размера на цигари. Руснакът е оставил писма, в които е пуснал фалшива информация, че атаката е дошла от ислямистки терористи.

Адвокатът на Венерголд Карл Хайденрайх настоя, че клиентът му е искал да предизвика паника, а не да убива. Полицията арестува извършителя 10 дни след нападението. Няколко футболисти на Борусия Дортмунд дадоха показания за емоционалните травми, които са преживели след трагичния инцидент.

Венерголд се призна за виновен през януари, като сподели в съда, че съжалява за стореното.

- реклама -