Палма де Майорка гони туристите си

Палма де Майорка гони туристите си. „Туристи, вървете си у дома!” – този плакат, поставен на стена в центъра на Палма, столицата на испанския ваканционен остров Майорка, свидетелства за нарастващото чувство на безсилие пред надигащата се вълна от туристи.

Най-големият остров от Балеарския архипелаг в Средиземно море, където живеят милион испанци, очаква 10 млн. туристи.

Палма де Майорка очаква 10 млн. туристи
Палма де Майорка очаква 10 млн. туристи

Испания се радва на прилив на туристи, който донякъде се дължи на отлива от конкурентни слънчеви дестинации в Северна Африка и Турция.

Но туристическият наплив предизвика брожение сред местните хора в най-популярните за гостите селища като Палма, защото цените на имотите и наемите растат, макар че успоредно се създават и работни места.

Чувството за неудобство се отразява и в послания графити, които се появиха през април в историческото сърце на Палма и бяха бързо почистени от общински работници.

„Туризмът разрушава града ни” беше един от лозунгите, написани със спрей на градските стени заедно с „Туристи вървете си, добре дошли бежанци!”.

Около 80% от икономиката на Майорка зависи от туризма. Островът е любимо място за плаж и почивка, най-вече за туристи от Великобритания и Германия, които се възползват от пакети „ол инклузив” и пристигат с нискотарифни авиокомпании.

Цената на имотите в Палма де Майорка са скочили
Цените на имотите в Палма де Майорка са скочили

Много чужденци се прехвърлят за постоянно в Майорка, привлечени от мекия климат и скалните пещери по плажната ивица. Чужденци са страна по 40% от сделките с имоти на Майорка, според германската агенция „Енгел и Фьолкерс”.

В модерния квартал Санта Каталина 14 агенции за недвижима собственост продават имоти и често обслужват на английски.

Постепенно кварталът се променя и бутици за скъпи дрехи и магазини за мотопеди „Веспа” под наем изместват традиционните магазинчета.

Малко апартаментче може да се продаде за стотици хиляди евро. Стара рибарска хижа, превърната в луксозно жилище на три нива, се предлага за 577 500 евро, но местните не могат да си го позволят.

palma1Наемите също вървят нагоре. Апартамент с две спални се дава за 700 евро на месец, но средната заплата на келнер е 1100-1200 евро.

 Лявото правителство, което управлява архипелага от 2015 година, въведе през юли туристически данък, който е до 2 евро за нощувка и се очаква общият годишен приход от него да е 60 милиона евро.

Парите ще се използват за опазване на околната среда и за възстановяване на исторически обекти.

Местната група на зелените смята, че данъкът не е достатъчен. Екоактивистите се опасяват, че туризмът оказва прекалено силен натиск върху природните богатства, особено на водата, и настояват за ограничаване на броя на местата за нощуване на туристи. В Майорка официално има 230 000 хотелски легла.

 

- реклама -