хванаха

Хванаха контрабандисти на злато, укрили го в бельото си

Хванаха контрабандно пренасяни златни бижута при проверка на ГКПП „Капитан Андреево“.

Накитите са намерени в бельото на двама мъже, пътуващи от Турция за България с лек автомобил с пазарджишка регистрация, съобщиха от Агенция „Митници”.

zlato1Въпреки че шофьорът на автомобила и двамата му спътници не са декларирали стоки, валута и валутни ценности, превозното средство е селектирано за щателна проверка.

При извършения личен преглед, в бельото на шофьора и единия от спътниците му, са открити общо 1,152 кг златни бижута.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От бельото на единия мъж с инициали Й.П. са извадени три найлонови пакетчета с общо 291 бижута, сред които 125 синджира, 69 чифта обеци, 46 медальона, 42 пръстена и 9 гривни.

Според направената експертиза накитите с общо тегло 924 грама са от 14-каратово злато и са на стойност 50 хиляди лева.

От бельото на шофьора, с инициали М.Й., са извадени 41 бижута на стойност близо 13 хиляди лева.

Откритите бижутата, автомобилът и единият от нарушителите, 54-годишен български гражданин с инициали Й.П., са задържани. Срещу него е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Бургас под надзора на Окръжна прокуратура Хасково.

Само преди два дни митническите служители на „Капитан Андреево“ отново откриха в бельото на българска гражданка 50 златни накита.

Благородният метал е особено атрактивна инвестиция, след като цените му през последните дни достигнаха няколко годишен връх. От началото на годината до сега цената на златото се е повишила с рекордните 25 %, а водещите финансови институции прогнозират, че тенденцията ще се запази и през следващите 18 месеца.

- реклама -