Референдумът на БСП посочи: Коалиция с АБВ за изборите

БСП да участва в коалиция с АБВ на президентските избори, искат мнозинството членове на партията. Това стана ясно след като днес официално бяха обявени резултатите от вътрешнопартийния референдум в левицата.

В допитването са участвали над 70 хиляди души, като 70% от тях са гласували за предизборна коалиция срещу 23 на сто, които желаят БСП да се яви самостоятелно на президентския вот.

Както вече ви съобщихме АБВ е най-желаният партньор за левите52% от гласовете в референдума са посочили партията на Първанов. Почти равни гласове 49% обаче има за коалиция „Движение 21” на Татяна Дончева.

коалиция с АБВ
На Корнелия Нинова ще й се налага да преговаря с АБВ за общ президент

За партньорство с други партии от лявото са гласували 37%, за ВМРО – 36%, Атака – 32%, НФСБ – 23%, ДПС – 13%.

Националният съвет на партията е решил имената на кандидат – президентската двойка да са факт до края на август.

АБВ: Знаем, че сме желани

По-рано на пресконференция Ивайло Калфин заяви, че АБВ са наясно, че са желан партньор от членовете на БСП.

За Калфин е ясно, че ПП АБВ е търсен партньор от членовете на БСП. Само на някои хора от ръководството не им беше ясно, защото се страхуват от това. От много време ние настояваме за диалог, за сътрудничество, а не за размяна на удари, е неговото мнение.

Без да дава ясен отговор за бъдеща коалиция с БСП, бившия социален министър посочи, че пътя за обединение на левицата при всички случаи минава през президентските избори. „Надали някой, в която и да е партия си прави илюзиите, че ако излезе със собствен кандидат срещу ГЕРБ, ще има някакви шансове“ – добави Калфин.

- реклама -