осъди Сидеров

Бойко Борисов осъди Сидеров, но ще трябва да му плати разноските

Премиерът Бойко Борисов е спечелил серия от дела за клевета срещу Волен Сидеров. Въпреки това той ще трябва да плати 10 пъти по-голяма сума на осъдения лидер на „Атака”, съобщава „Труд“.

Парадоксът се получил заради твърде голямо намаляване на паричния иск при обжалването на трета инстанция.

Борисов води 4 дела срещу срещу Сидеров за невярни твърдения в интервю във в. „Монитор” и едно за изявление в кулоарите на парламента през 2013 г. Тогава лидерът на Атака обвинява премиера, че е изнасял извън страната пари в кеш с правителствени и военни самолети.

На първа инстанция Сидеров е осъден да плати 205 хиляди лева, които са намалени на 70 хиляди от Софийския апелативен съд. Последната инстанция в лицето на Върховния касационен съд определя, че сумата, която трябва да плати националиста е само 3 хиляди лева. За сметка на това премиера трябва да поеме разноските направени от Сидеров в размер на 35 225 лева.

Според Гражданския процесуален кодекс ответникът също има право на заплащане на направените от него разноски, съразмерно с отхвърлената част на иска.

Вестникът заключва,  че при подобен изход все по-малко обидени ще завеждат дела за високи обезщетения, защото накрая може да плащат на този, който ги е оклеветил.

- реклама -