Турция

Турция дава своя военна база на Русия

Турция може да разреши на Русия да използва авиобазата в „Инджирлик”, предаде ТАСС.

Съобщението направи външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

„Ще си сътрудничим с всеки, който се противопоставя на ИДИЛ. От самото начало водим тази борба и отворихме базата „Инджирлик” за всеки, който иска активно да участва в нея. Защо да не можем да си сътрудничим и с Русия? ИДИЛ е враг на всички ни и с него трябва да се воюва”, каза Чавушоглу в интервю по телевизионния канал TRT.

Турция получи и позицията на Русия

В момента не се водят официални преговори за достъп на Русия до базата „Инджирлик“ в Турция. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Той също така добави, че Москва ще анализира изявлението на Анкара.

„Не знам дали има официална комуникация на този етап по линия на военните, дали са успели да я възобновят. Ако не се бъркам, такава няма. Ние чухме това изявление чрез медиите. Безспорно това е важно заявление, то предстои да бъде анализирано по съответния начин и в политически и военен план, което ще направят съответните служби“, посочи Песков.

Турската военна база Инджирлик беше официално предоставена на на водената от САЩ коалиция срещу бойците на „Ислямска държава“ през 2015 година. През февруари тази година Саудитска Арабия също разположи изтребители в турската база.

Присъствието и на руски военно-въздушни сили в базата е стъпка за помирение на Анкара и Москва, но може да се окаже проблем за американските военни, разположени в района.

По време на днешното си изказване Песков също така посочи, че предстои и възобновяване на канала за обмен на информация между специалните служби на двете държави.

„В последно време каналите за обмен на информация с Турция не работеха, сега предстои те да бъдат съживени и пуснати“, посочи той.

- реклама -