Багдад, терор, убити, Ислямска държава

Най-малко 125 убити и стотици ранени при атаката на ИД в Багдад

Най-малко 125 души бяха убити, а много повече ранени при експлозия на кола-бомба в Багдад. Иракската столица беше ударена от Ислямска държава, която пое отговорноста за атентата. Бус, натоварен с експлозиви се взриви в района на Карада, в момент когато много хора празнуваха края на свещения месец Рамадан. Атентатор-самоубиец взриви колата в оживения централен район Карада, в близост до ресторант и магазини.

Багдад, загинали, терор, Ислямска държаваБолшинството от загиналите са посетители на голям търговски център. По данни на местните власти, много от жертвите са загинали в резултат на възникналия пожар.
Разрушенията и смъртта, намерили удобно убежище в иракската столица, са съвсем ясно послание на джихадистите, пише Джеръми Боуен, кореспондент на BBC в района. „Те казват, че дори да губят битката на бойното поле, те могат да нанесат болезнен удар в отговор – убийства на цивилни граждани в центъра на столицата или в други големи градове“, предава Боуен.

Посланието е ясно и прието. След като силите на иракското правителство презвзеха Фалуджа, който се считаше за бастион на Ислямска държава, терористите искат ясно да покажат, че още са на сцената. Страхът от още атаки се засилва право пропорционално на натиска на военните.

 

Кметството на Багдад поиска от правителството на Ирак да обяви общонационален траур за загиналите в резултат на терористичния акт в квартал Карада. Това е съобщил представителят на кметството по въпросите на сигурността Мухамед ал Рабии.

- реклама -