остава в ЕС

Плевнелиев: България твърдо остава в ЕС

В България не приемаме сценарий за излизане от ЕС и оставаме проевропейска страна с твърда принадлежност към европейското семейство. Това заявява в интервю за френската телевизия France 24 президентът Росен Плевнелиев.

По думите му сценарият на „Брекзит“ трудно може да се повтори у нас, тъй като нямаме политически лидери, които да призовават обществото към подобни действия.

„Пряката демокрация може много да помогне на обществата, но може и да доведе до проблеми, ако се превърне в инструмент в ръцете на популистите. Ситуацията във Великобритания ясно показа това. Видяхме как много от аргументите, които разпалваха антиевропейската реторика на Острова“, заяви държавният глава.

Пред France 24, президента заявява още, че резултатите от референдума във Великобритания трябва да са сигнал за европейците да не се поддават на влиянието на популистите и националистите, а да се придържат към европейските ценности. Плевнелиев заявява и твърдата позиция на държавата да защитава правата на българите на Острова в процеса на преговорите за „Брекзит“.

„Нека не позволяваме да се роди най-тежката криза – кризата на морала – тя ще ни раздели. Имаме нужда от единство. Единственото решение на всички кризи, които срещаме, е общоевропейското решение“, категоричен беше президентът.

Плевнелиев призовава независимо от раздялата, страните – членки да останат близки приятели и партньори с Обединеното Кралство. И неяснотата в отношенията между съюза и Лондон да бъдат прекратени възможно най-скоро, защото това подлага на риск стабилността и просперитетът в Обединена Европа.

В интервюто българския президент за пореден път повдига въпроса за кризата в Украйна, като настоява европейските лидери да покажат характер, да останат единни в позицията си спрямо Русия.

- реклама -