130 починали за ден в Италия от коронавируса, криза заради предпазните средства

Само за един ден починалите в Италия от коронавируса са 133-ма души. Така общият брой на фаталните случаи достигна 366. Властите в Рим търпят критики за начина, по който започна карантината в Северна Италия. Според местни медии,  пътуването всъщност не е ограничено и много хора не са наясно какво е позволено и какво не е позволено. В същото време правителството плаши със затвор хората, които не спазват карантината.

В неделя почти цяла Северна Италия  беше обявена за „червена зона“. Под карантина са около 16 милиона души.

На Балканите по последни данни Албания е поредната страна, в която е открита болестта. Към момента, заразени няма само в Турция, Кипър, Косово и Черна Гора.

Европа все още не е откликнала на исканията на Рим за доставка на предпазни маски за лице, медицински съоръжения и материали.

Досега страните от ЕС отказват да отговорят на молбата на Италия за помощ в борбата с коронавируса, тъй като всяка от държавите – членки се притеснява, че може да им се наложи да използват запасите си. Предпазни маски за лице и други медицински материали са особено дефицитна стока от седмици, а всяка държава иска да помогне първо на собствените си граждани, длъжностни лица и дипломати.

Надеждите на Рим за съдействие сега са насочени към задействането от Комисията на спешен процес на съвместни обществени поръчки. Той позволява на ЕС да закупува в извънредни ситуации медицински консумативи и да разпределя тези ресурси, където те са най-необходими, дори ако страните-членки не са склонни да си помагат взаимно.

- реклама -