Бийтълс

13 премиери в Ливърпул за юбилея на легендарен албум на „Бийтълс“

Ливърпул започна да празнува днес излизането преди 50 години на легендарния албум на „Бийтълс” Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band („Оркестърът на Клуба на самотните сърца на сержант Пепър“).

Един от най-известните албуми в историята на рок музиката е осмият студиен албум на „Бийтълс“, издаден на 1 юни 1967 година от „Парлофон“.

Албумът ускорява промяната в поп музиката, започнала през 1966 година.

Грамофонната винилова плоча има 13 песни, които веднага стават истински хитове. Петдесет години по-късно в родния град на „великолепната четворка” официално започна фестивалът, посветен на празника за годишнината.

13 песни – 13 изяви

Културни прояви на феста в една или друга степен са свързани с 13-те песни, които са включени в албума, който през 2003 година американското списание „Ролинг стоун” нарече най-добрият албум на всички времена.

Потапянето в света, създаден от Джон Ленън, Пол Макартни, Джордж Харисън и Ринго Стар, започна на градската гара „Лайм стрийт”. Там група чуждестранни журналисти, заедно с останалите пътници, разбира се, бяха посрещнати от хор от момичета, които пламенно, с ентусиазъм и много професионално изпяха заглавната песен от албума, а след това и следващата With a Little Help from My Friends („С малко помощ от моите приятели“).

Американската художничка Джуди Чикаго представи си творба Fixing a hole, кръстена в чест на петата композиция от албума, изпълнена от Пол Макартни. Нарисуваната на стената на един от ливърпулските докове картината изобразява четиримата „бийтълси“, които поглеждат в дупка в стената.

Поздрави от Макартни

Самият сър Пол не присъства на годишнината, но записа обръщение към гостите на фестивала, което бе прочетено по време на пресконференция в Ливърпул. „Наистина е много приятно, че родният ни град заедно отбелязва годишнината от излизането на албума и го прави с такъв размах. Толкова е трогателно, че след толкова време Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band означава толкова много за толкова голям брой хора”, пише Макартни, който след 16 дни става на 75.

Културните събития ще продължат до 16 юни на различни места в града, включително и на известната улица Hope Street, в двете катедрали, театъра „Роаял Кърт”, концертна зала в зала „Сейнт Дрордж”, ливърпулския филиал на художествената галерия „Тейт”.

Кметството, което е организатор на фестивала, не е пощадило нито една от песните в албума, на чиято корица Ленън, Макартни, Харисън и Стар за първи път се появяват в нов имидж Отказалите се да изглеждат „добри момчета”, те пускат мустаци и вместо да се в приятните еднакви тъмни костюми, се преобличат в ярки сатенени костюми, твърде много напомнящи и по-скоро пародиращи парадните военни униформи.

Бийтълс

Премиерата на филма A Day in the Life („Ден от живота”), музикалният карнавал Lovely Rita , изпълненията в 7 сутринта всеки ден в различни стилове – от поп музика до джаз и рап – на песента Good morning Good morning („Добро утро Добро утро”) на емблематичните места на града – двуседмичният маратон ще позволи на любителите на музиката да си припомнят известния албум в подробности, и, може би, да го открият отново за себе си.

Ливърпулци вече са простили на „Бийтълс”

Разходите за фестивала според властите са 1,2 милиона паунда. Оглавяващата културния отдел на общината Клеър Маколън е уверена, че тези пари не са похарчени напразно.

Работихме денонощно, за да направим тези 13 световни премиери за следващите две седмици, и се надяваме, че в града, за да ги видят и чуят, ще дойдат до 50 хиляди души, каза тя.

Маколън отбеляза, че ако по-рано много ливърпулци са укорявали музикантите, че след като станали известни и богати, веднага са се преместили в Лондон, в последно време тази обида вече я няма. „Кой може веднага да каже откъде идват „Ролинг Стоунс” (The Rolling Stones) Колкото до „Бийтълс”, целият свят знае, че Ливърпул е родният им град.

Той привлича туристи и ливърпулци са им благодарни на тази „великолепна четворка“, каза тя.

Денят завърши с фойерверки под симптоматичното име „Люси в небето с диаманти” (Lucy in the Sky with Diamonds). За огненото шоу по теми от най-известните композиции на Ленън са привлечени Кристоф Бъртън и известният пиротехнически екип Groupe F.

- реклама -