коронавирус вирус лаборатория произход животни Тренд, българи, доходи, спестявания, пандемия

Вирусът уби 13-годишно момиче в Панама

Панама обяви смъртта на 13-годишно момиче от КОВИД-19. Така детето се превръща в най-младата известна жертва досега на пандемията.

Вчера почина 18-годишен британец, но той имаше предишни заболявания. Все още обаче не е ясно дали 13-годишното момиче от Панама е имало други проблеми.

Всичките статистики досега показват, че вирусът е много по-опасен за възрастни хора и такива с хронични заболявания. Близо 20% от заразените над 80 г. умират от усложнения, предизвикани от вируса.

Случаят в Панама обаче илюстрира нещо, което здравните експерти отдавна твърдят – децата и младите не са имунизирани или защитени от усложнения.

Случаите с деца в Китай

Освен това изследване на 2000 деца в Китай показва, че малък процент от тях може да пострадат сериозно. Става въпрос най-вече за бебета и деца в предучилищна възраст. Според изследването 125 деца – почти 6% от всички проследени – са развили болестта в сериозна степен. Едно от децата – 14-годишен младеж, е починало от КОВИД-19. 13 от децата са били на прага, но са били спасени.

- реклама -