Eдин от предполагаемите атентатори в Истанбул е арестуван в България

Единият от предполагаемите атентатори на летище „Ататюрк“ в Истанбул е чеченецът Ахмед Раджапович Чатаев. Това твърдят турските медии като се позовават на спецслужбите в Турция. Той обаче е стар познат на българските власти. Арестуван е и освободен у нас преди 5 години.

Чатаев е роден през 1980 г. и се издирва от 2008. Има данни, че след тази година той се е укривал и е живял в Западна Европа. Според неофициална информация, той е бил част от групировката на Доку Умаров „Кавказки емират“, а след смъртта му и разпадането на неговите милиции става част от „Ислямска държава“.

chataev
Ахмед Раджапович Чатаев

Преди 5 г. – в края на май, Ахмед Чатаев бе арестуван на граничния пункт Капитан Андреево, след като при проверката на документите му станало ясно, че Русия го издирва за тероризъм. Чатаев бе доведен в Хасково и оставен в окръжния следствен арест, след като властите в Москва поискаха официално да екстрадираме там чеченеца.

Руската прокуратура го обвиняваше тогава, че е финансирал с близо $12 000 терористични формирования в Турция. Дори преди разглеждането на мярката му за неотклонение в Хасковския окръжен съд Ахмед Чатаев бе разпитван в ареста от офицери на руската Федерална служба за безопасност.

През 2010 г. Чатаев, известен и като Едноръкия Ахмед, бил арестуван и в Украйна, но Европейският съд по правата на човека в Страсбург променил 39-ти регламент и не позволил на правителството да го  екстрадира. Година по-късно Хасковският окръжен съд и впоследствие Апелативният съд в Пловдив постановиха, че чеченецът няма да бъде екстрадиран
заради статута на бежанец, даден му от Австрия.

Според данните на руските правоохранителни органи Ахмед Чатаев е главният вербовчик на руски граждани в редовете на терористичната групировка Ислямска държава. Той командва специално подразделение за подготовката на терористични атентати в Русия и Европа, съобщи съветникът на председателя на Националния антитеростичен комитет Андрей Пржездомский.

Ахмед Раджапович Чатаев арестуван и освободен у нас
Ахмед Раджапович Чатаев арестуван и освободен у нас

Чатаев е инвалид. Според правозащитници той е лежал в руски концлагер, след като го ранили в битка в Чечня. Там губии едната си ръка.

При кървавия атентат на летище „Ататюрк“ загинаха 43 души, от тях 19 са чужденци. Стотици невинни са ранени. Турската полиция вече задържа девет души, заподозрени в съпричастност към терористичното нападение. Операцията се провежда с участието на няколкостотин полицаи в Истанбул и Измир и околностите им.

- реклама -