Русия-Турция отношения

Путин: Започва нормализиране на отношенията с Турция

Започва процес по нормализация на отношенията между Москва и Анкара. За това съобщи руският президент, който е говорил с турския си колега по телефона. Росия сваля и ограниченията за туризъм в Турция.
„Става дума да се свалят ограничителните мерки относно посещенията в Турция на руски туристи. Желателно е, турското правителство да предприеме допълнителни мерки за обезпечаване сигурността на руските граждани на територията на страната“, обяви Владимир Путин, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

 

Руският президент е информирал правителството за заключенията от разговора с Реджеп Ердоган, за началото на процеса по нормализиране на отношенията между двете страни след писмото на президента на Турция.

„В началото на нашия разговор, аз изразих съболезнования на президента и на целия турски народ, във връзка с терористичната атака в Истанбул. Що се касае до двустранните отношения искам да започна с въпросите на туризма, въпреки, че звучи странно на фона на активизиралите се терористични елементи. Независимо от това, ние сваляме ограниченията в тази сфера. И моля, правителството на Руската федерация да започне процес по нормализиране на търгонско-икономическите връзки с Турция като цяло“, е заявил Путин.

Ердоган е уверил Путин, че турското правителство ще направи всичко, което зависи от него, за да обезпечи безопасността на руските граждани на територията на Турция.
По време на разговора двамата държавни глави са говорили за нуждата от обединени усилия в борбата с тероризма, договорили са лична среща, а Путин е изразил надежда, че съдебното дело срещу турския гражданин, обвинен за смъртта на руския пилот ще бъде обективен.

- реклама -