Атентаторът от Париж е журналист, живял и е учил в Швеция

Атентаторът срещу полицейския патрул край Нотр Дам дьо Пари и живял и е учил в Швеция, пише вестник „Афтонбладет“.

„Този човек е работил като журналист на свободна практика в различни вестници и радия в Швеция през периода 2009-2010 години. Той също е получил матистърска степен в университета на Упсала“, разкри пред изданието Арно Мерсие от университета във френския град Мец, който е бил научен ръководител на студента по неговата докторантура.

По-рано бе съобщено, че атентаторът е от алжирски произход.

Мъжът е декларирал вярност към близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“. Това става ясно от видеозапис, открит в апартамента му, предава AFP, като се позовава на източник от разседващите кръгове.

Четиридесетгодишният мъж, който бе ликвидиран от полицията, извърши нападението крещейки, че е „воин на халифата“ и атаката му е отмъщение „за Сирия“.

Терористичният акт край Нотр Дам дьо Пари стана вчера следобед, през катедралата всеки ден преминават десетки хиляди туристи. Нападателят приближа трима полица, които дежурили в района, и се опитал да удари единия от тях с чук. Друг полицай веднага откри огън и рани атентатора в гърдите. Сега той е в болница, следователите чакат от лекарите разрешение да го разпитат.

- реклама -