120 тома с юридическа литература носи Иван Гешев на изслушването в НС

Общо 120 тома с юридически материали ще занесе главният прокурор Иван Гешев в правната комисия, която ще го изслушва в четвъртък.

Правната литература е свързана с дейността и резултатите от работата на прокуратурата, правомощията на главния прокурор на Република България, укрепването на независимостта на прокуратурата в рамките на съдебната власт, както и практиката на Конституционния съд за прилагане нормите на принципа за разделение на властите. Тя ще бъде предоставена на членовете на Комисията по конституционни и правни въпроси на 47-ото Народно събрание.

Това съобщават от Прокуратурата на РБ България в своята официална страница във Фейсбук.

Всеки от народните представители ще получи по тома с материали в рамките на насроченото за днес обсъждане в ресорната комисия на парламента, с участието на главния прокурор, на прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи.

На парламентаристите ще бъдат предоставени следните документи:

Доклади за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи през 2021 г. и 2020 г.;

Анализ на дейността на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура за периода 2012-2020 г.

Материали за дейността на ПРБ, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура за 2019-2021 г.;

Експертни предложения от главния прокурор за изменения в Наказателния кодекс, внесени в Народното събрание на 11.05.2020 г. и 06.06.2022 г., част от които са свързани с налагането на наказания на водачи на моторни превозни средства, употребили наркотични вещества и алкохол. Както и писмо на ПРБ от 13.07.2022 г. до Народното събрание относно липсата на институционална реакция във връзка с внесени през 2020 г. и 2022 г. експертни предложения за изменения в Наказателния кодекс, касаещи престъпленията по транспорта;

Изложение относно правомощията на главния прокурор;

Независим анализ на структурния и функционалния модел на ПРБ, извършен от Службата за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия през 2016 г., който включва препоръки за засилване на независимостта на разследващите органи;

Решения на Конституционния съд, свързани с правомощията и независимостта на прокуратурата, в т.ч. на главния прокурор;

Сравнително изследване (изготвено от Институт Отворено общество-София), свързано с фигурата на главния прокурор в държавите членки на Европейския съюз, както и с функциите на прокуратурите.

Сериозен проблем е формалистичният български наказателен процес. Наказателният кодекс е остарял, той от времето на Тодор Живков, от 1968 г. и е негодно оръжие за борба с престъпността. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди изслушването му в парламентарната Правна комисия.

По думите му последствието от закриването на спецправосъдието е, че почти всеки ден виждаме катастрофи и чувствително повече водачи, управляващи под въздействието на наркотици. „МВР намали темпа си на работа.

За миналата година имаме 30 – 40% спад на уведомяването на спецпрокуратурата – това значи, че не са разкрити огромен брой престъпления. Десетки дела биват прекратени по давност“, подчерта Гешев.

„Притеснени сме от завръщането на всякакви видове престъпност, които смятахме за забравени, в частност наркоразпространението“, сподели още главният прокурор.

Той припомни, че още преди две години прокуратурата е представила експертни предложения, които предвиждат да се отнема МПС на водач, употребил наркотични вещества или голямо количество алкохол.

„От 30 случая годишно досъдебните производства са нараснали до над 3000“, разкри Гешев.

Той добави, че българските граждани често питат защо катастрофи с жертви, причинени от пияни или дрогирани водачи, не се разглеждат като тежки умишлени престъпления.

- реклама -