Кабул

12 загинали и десетки ранени при атентат в Кабул, „Ислямска държава“ пое отговорност

Най-малко 12 души бяха убити, а 31 ранени, след като атентатор-самоубиец се взриви пред Външното министерство в Кабул, съобщиха официални лица.

„Ислямска държава“ пое отговорност за атаката, която се случва ден преди началото на споразумението с правителството за прекратяването на огъня от страна на талибаните.

Говорителят на Министерството на здравеопазването Уахид Майро заяви, че експлозията се е случила пред главната порта на Министерството на възстановяването и развитието на селските райони.

Служителите са били скупчени на входа на сградата, чакайки автобус към къщи, когато атентаторът-самоубиец се е взривил сред тълпата.

Говорителят на полицията Хашмат Станикзай потвърди, че са убити поне 12 души, включително жени.

Афганистанският президент Ашраф Гани обяви в четвъртък, че силите за сигурност ще преустановят военните действия с талибаните за една седмица. Това ще продължи 12 до 19 юни.

Талибаните заявиха в събота, че техните бойци ще спрат да атакуват афганистанските сили за сигурност, но само за първите 3 дни на периода, с който завършва Рамазан.

Това е първият път, когато бойците се съгласяват да спрат борбата след нахлуването на САЩ през 2001 г. и този ход беше до голяма степен приветстван от уморените от войната афганистанци.

- реклама -