Президентът с реч пред ЕС

Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев е на посещение в Страсбург, където ще произнесе реч пред европарламента в Страсбург за бъдещето на Европа и предизвикателствата пред Европейския съюз.

Преди това държавният глава ще се разговаря на четири очи с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Европейската идея се нуждае от нова вълна на подкрепа не само от институциите на ЕС, но и от правителствата на държавите членки и от европейските граждани.

Плевнелиев - Барозу

Около тази позиция се обединиха вчера Росен Плевнелиев и екс-председателят на Европейската комисия (2004-2014 г.) Жозе Мануел Барозу, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Двамата бяха единодушни, че множеството кризи около и в рамките на ЕС налагат на европейските държави да се обединят в търсенето на общи решения.

„Миграционната криза е ключовият тест днес за способността на държавите членки на Съюза да действат солидарно и единно“, посочи на срещата държавният глава. Росен Плевнелиев припомни, че България е една от малкото европейски страни, които напълно спазват Дъблинския регламент и регистрират всички мигранти. Президентът отново подчерта, че ЕС трябва да разграничава бягащите от войната от икономическите мигранти.

Споделена беше оценката, че възможното излизане на Великобритания от ЕС поставя под заплаха идеята за обединена Европа и може да предвизвика нова криза.