епидемия

При починалото от пневмония 5-годишно дете заболяването се е развило мълниеносно

От днес Пловдив, София-област и Варна са в списъка с областите с обявена грипна епидемия. Повече от 600 училища са в грипна ваканция. Очаква се броят им да се увеличи.

Вчера 5-годишно дете почина от пневмония, развита след грип. То е било прието в реанимацията на МБАЛ Благоевград в неделя. Главният държавен здравен инспектор потвърди в сутрешния блок на БТВ, че грипна инфекция е причина за смъртта. Детето не е имало други съпътстващи заболявания. Направено е всичко необходимо, за да бъде спасено, но е било с много тежка пневномия, която се е развила много бързо. „Това се случва рядко, но за съжаление в конкретния случай е било фатално“, уточни Кунчев.

Здравният инспектор подчерта, че грипът не трябва да се подценява и при първи признаци да се приемат антивирусни препарати.

За София-област грипната епидемия ще е в сила до 27 януари, а за Варна – до 29 януари, включително.

До второ нареждане се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации.

записване първо класиране прием първи клас дискриминация

От Министерство на образованието съобщиха, че пропуснатият по време на грипна ваканция материал ще бъде преструктуриран, за да не се допуска изоставане на учениците. Всеки учител ще трябва да прецени как да навакса уроците и да уведоми директора на училището. Дните без учебни занятия няма да бъдат отучвани.

Оценките на децата ще бъдат оформени навреме и първият учебен срок ще приключи по график – на 4 февруари 2019 г. Вторият срок започва на 6 февруари 2019 г.

- реклама -