12 необичайни правила, които кралските деца трябва да спазват

Докато всички гадаят какво попълнение очаква британското кралско семейство през пролетта, правилата за бъдещите принцове или принцеси вече са определени. И те не винаги са съвсем очевидни!

Много имена – и нито един прякор

В британското кралско семейство на всяко новородено се дават три или четири имена – от тези, които са носили бивши монарси или близки роднини. Между другото, децата имат и по много кръстници: например малката принцеса Шарлот (известен още като Шарлот Елизабет Даяна) има петима кръстници, а принц Джордж (Джордж Александър Луи) – дори седем. В същото време кралските деца не се нуждаят от фамилно име: до началото на 20 век те просто не са имали такова. Сега, ако децата я имат, я използват само когато дойде време да се запишат в училище. Но виж, прякори или прозвища – даже най-милите и забавните, са напълно забранени на публично място: статутът не позволява.

Никакви селфита!

Не стига, че на принцовете и принцесите не им е позволено да използват никнейм в социалните мрежи, но и категорично им е забранено да си правят селфи. Затова, ако някога срещнете кралска особа, не очаквайте да украсите Инстаграма си със запомняща се снимка. Дори и не опитвайте да си направите заедно снимка на фона на двореца – така или иначе ще ви откажат!

Нито крачка без лична охрана

Това правило не се нуждае от обяснения. При никакви обстоятелства кралските хлапета не могат да се измъкнат от бдителните възрастни и да се мотаят някъде за забавление. Още по-сложно става при преходната възраст кой тийнейджър би се радвал на ежедневен и денонощен контрол?

Дрескод още от пелените

Парадоксално е, но никога няма да видите принцеса Шарлот в пищна розова рокля тип „принцеса“, на която се наслаждават много малки момичета. На нея й се полага само класически облекло, допълнено с жилетка. А принц Джордж ще носи къси панталонки при всякакво време, докато не навърши 8 години. Известният английски климат не пречи на малките момчета да ходят с голи колене, казват членовете на кралското семейство … и в това вероятно са прави. Като споменахме за пелени – на кралските бебета по-рано не са им се полагали практични памперси за еднократна употреба – принцеса Даяна беше първата, която промени тази традиция.

Без корони

Знаехте ли, че принцеса Шарлот ще трябва да изчака сватбения си ден, за да украси косата си с основния символ на високия й статус? Факт е, че дори омъжените жени в кралското семейство имат право да носят тиари само ако кралицата присъства на тържественото събитие с корона и скъпоценни бижута. А момичетата и неомъжените девойки изобщо нямат тази привилегия.

Само кралицата слага край на вечерята

Това е още една от строгите традиции на английския двор: никой от присъстващите няма право да продължи храненето, ако кралицата вече е сложила настрана вилицата и ножа си. Малките принцове и принцеси трябва да забравят за капризите на масата възможно най-рано – в противен случай просто рискуват да останат гладни.

Няма лоши подаръци

Членовете на кралското семейство са мега-известни персони в Англия и далеч извън границите й. А какво да кажем за популярността на най-малките! От раждането им на принцовете и принцесите се изпращат и носят стотици подаръци – и всеки от тях се очаква да бъде получен с усмивка и израз на радост. На такава любезност се учат от най-ранните години – дори ако подаръкът изобщо не им хареса. Затова пък кралските деца получават коледни подаръци от близки членове на семейството предварително, още в навечерието на празника – това също изисква древната традиция.

Колкото повече езици, толкова по-добре

Кралският статут изисква: всеки принц или принцеса в бъдеще ще трябва да пътува много по света и да намери общ език със събеседници от различни страни. Мнозина от нас си мислят, че универсалният английски е достатъчен за комуникация на всеки континент, но принц Джордж и принцеса Шарлот, например, вече са започнали да учат испански език…

Пътуване един по един

Между другото, кралските деца по принцип не трябва да пътуват с родителите си. Има общо правило: на двама наследници на трона от древни времена е забранено да тръгват заедно на път, който – кой знае – може да доведе до война или просто да се окаже опасен. Веднага след като принцовете навършат на 12 години, за тях тази забрана влиза в сила. Никой не иска и да си помисля за лошото, но тронът при никакви обстоятелства не бива да остава празен.

Етикетът преди всичко

Ако кралските деца се учат да говорят добре чужди езици, то на родния си английски те трябва да говорят перфектно. Никакви мръсни думи, жаргон или грешки. Същото важи и за етикета: винаги трябва да стоите и седите правилно, да не викате, да не сте капризни, да не бягате и да не се въртите, да не поставяте лактите си на масата и да не облизвате пръстите си … За да бъдете добър принц или принцеса, трябва да имате ангелско търпение.

Не членуват в младежки организации

Счита се за изключително важно членовете на кралското семейство да поддържат неутрално отношение към всички политически партии – за да се избегнат социалните конфликти. Няма съмнение, че в един момент на принцовете им бъдат обяснени подробно основите на политическия живот, но определено няма да се присъединят към редиците на „младите пионери“.

Табу върху „Монополи“

Напълно неразбираемо е защо именно тази настолна игра толкова не се харесва на кралското семейство, но фактът си е факт. Малки принцове и принцеси никога не играят Монополи с приятели – и точка. Навярно, в техния не толкова прост, но и толкова вълнуващ живот, вече има достатъчно „забавления“.