12 години след убийството на бизнесмен, съдът оправда подсъдим за престъплението

Апелативен съд – Варна оправда подсъдимият за отвличането и убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов. Съдът призна за невинен Нено Стоянов по обвинението, че след като е бил подбуден от Станислав Михайлов, е подбудил и подпомогнал Стоян Петров и Манол Х. да отвлекат Стоян Стоянов в Бургас. Целта е била противозаконно да го лишат от свобода, а извършителите са били въоръжени. Деянието е извършено от две лица и с користна цел. Нено Стоянов беше оправдан и по второто обвинение – за предумишленото убийство на Стоян Стоянов, в същото си качество и при същите съучастници.

Апелативният съд измени в осъдителната част присъдите на Стоян Петров, Станислав Михайлов, Стоян Колев. Съдебният състав ги оправда по обвинението, че отвличането и убийството са извършени в съучастие с Нено С. Потвърдена в останалата част бе присъдата на Бургаския окръжен съд относно оправдаването на Галин Костов и осъждането на Стоян Колев, Стоян Петров и Станислав Михайлов.

Един от подсъдимите – Станислав Михайлов е в неизвестност, издирването му не е дало резултат и делото отново се гледа задочно, в негово отсъствие.

През октомври миналата година ВКС върна на Апелативния съд във Варна делото за отвличането и убийството на управителя на дружеството „Гранити“ Стоян Стоянов. ВКС констатира пороци още при доказателствената дейност на контролирания съд, като са допуснати процесуални нарушения при формиране на изводите, както и няма мотиви на съдебния акт.

Бизнесменът изчезна в нощта срещу 6 март 2008 година.

По случая първите арести бяха извършени няколко месеца по-късно, като нямаше информация да е искан откуп. Трупът на Стоянов бе открит едва през есента на 2009 година.

Още при първите задържания бе обявено, че един от физическите извършители на убийството също вече не е между живите, а като мотив бе сочен сблъсък на интереси за атрактивен терен.

- реклама -