Емилия Масларова, разследване, дело, министър, съд
кадър: bTV

12 години по-късно: Прекратиха делото срещу Емилия Масларова

Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия социален министър Емилия Масларова, съобщи „Сега“. Това се случва 12 години след шумния старт на делото.

Тя беше подведена под отговорност за присвояване на над 11 млн. лева при ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора. Прокуратурата твърдеше, че министърката в кабинета „Станишев“ е извършила престъпление по служба. Заедно с нея обвинени бяха собственикът и управителят на фирма „Стара Загора 2007“, неин заместник-министър, бившият главен секретар на социалното ведомство, както и служителят, който е отговарял за контрола на ремонтните дейности.

Делото срещу Масларова беше образувано през лятото на 2009 г., а през ноември същата година главният прокурор Борис Велчев поиска депутатския й имунитет, от който тя сама се отказа. Процесът влезе в Софийския градски съд през 2010 г. Пет години по-късно всички подсъдими бяха оправдани.

След още година излязоха и мотивите на градския съд и процесът се придвижи към горната инстанция. Апелативните магистрати обаче приеха, че срещу бившия социален министър има събрани годни доказателства за извършени престъпления и присъдите на втора инстанция биха били осъдителни, ако не са били „алогичните и абсурдни“ твърдения в обвинителния акт. Така през юни 2017 г. апелативните магистрати върнаха делото на прокуратурата, за да бъде то поправено. В крайна сметка държавното обвинение го е прекратило.

През 2019 г. Масларова осъди България в Европейския съд по правата на човека за 5000 евро обезщетение за неимуществени вреди, плюс 3000 евро за съдебните разходи. Страсбург прие, че е нарушена презумпцията за невиновност от страна на говорителя на главния прокурор (по това време държавното обвинение се оглавяваше от Борис Велчев, а говорител му беше Стелиана Кожухарова), както и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев. Съдът отхвърля претенциите на Масларова, че правото й да бъде смятана за невинна до влизане в сила на присъда, е нарушено и от самия Велчев с искането до парламента за свалянето на имунитета й, както и с реплика на премиера Бойко Борисов, преразказана в столичен вестник.

- реклама -