Европейски парламент евродепутати, ЦИК, ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО, ДБ

12 години от първите български избори за Европейски парламент

На 20 май 2007 г. в България се проведоха първите избори за членове на Европейския парламент. На този ден българите определиха 18-те първи пряко избрани български евродепутати. Преди това в ЕП ни представляваха доскорошните наблюдатели, които с присъединяването на България към ЕС получиха и статут на евродепутати.

На 20 май 2007 г. гласоподавателите определиха 18 евродепутати измежду общо 218 кандидати, регистрирани от ЦИКЕП. Партията-победител в първия евровот през 2007 г. беше ГЕРБ с 21.69%, следвана от „Платформа Европейски социалисти“ с 21.41%. На трето място се нареди ДПС с 20.26%, на четвърто – „Атака“ с 14.22% от гласовете и на пета позиция – НДСВ с 6.26%.

Първите три формации получиха възможност да изпратят по петима свои депутати в Страсбург и Брюксел, четвъртата – трима, а петата – един.

От ГЕРБ това бяха: Душана Здравкова (водач на листата и учредител на Гражданското сдружение), Владимир Уручев, Николай Младенов, Петя Ставрева (от коалиционния тогава партньор БЗНС-НС) и Румяна Желева (пета в листата през 2007 г. и водач на листата през 2009 г.). Тези евродепутати са в Групата на ЕНП-ЕД в ЕП.

От „Платформа Европейски социалисти“ (БСП и Движение за социален хуманизъм) това бяха: Кристиан Вигенин (през 2007 г. водач, през 2009 трети в листата на „Коалиция за България“), Илияна Йотова, Атанас Папаризов, Маруся Любчева и Евгени Кирилов. Тези евродепутати бяха в Групата на ПЕС в ЕП.

Третата формация с петима евродепутати стана АЛДЕ – към либералите се присъединиха четирима представители на ДПС – Филиз Хюсменова, Мариела Баева, Метин Казак и Владко Панайотов, както и един представител на НДСВ – Биляна Раева. Тя беше водач на листата на НДСВ през 2007 г., а в селекцията през 2009 е поставена на 4-то място.

Трима евродепутати успя да вкара „Атака“ – Димитър Стоянов, Слави Бинев и Десислав Чуколов. Първоначално те бяха членове на политическата група ИТС, която обаче впоследствие се разпадна и те станаха независими евродепутати.

- реклама -