12 000 мигранти обратно в Гърция от Македония

Тези данни бяха оповестени официално от властите в Скопие. „Много внимателно следим действията на гръцката полиция в нелегалния лагер Идомени /Сехово/. На този етап е прекалено рано да се вземат мерки и от наша страна. Телената ограда остава, както военното и полицейско присъствия остават в района на южната ни граница с цел защита на сигурността на държавата и гражданите“, подчерта вътрешният министър Митко Чавков.

Според него преместването на мигрантите от Идомени /Сехово/ в официалните приемни центрове ще намали напрежението, но с това няма да бъдат премахнати предизвикателствата от бежанската криза.

БГНЕС припомня, че преди два дни гръцката полиция започна да премества мигрантите от лагера край македонската граница в приемните центрове край Солун. В продължение на близо три месеца властите в Атина държаха над 10 000 души на метри от границата с Република Македония. На два пъти – на 14-ти март и 10-ти април – имаше масово нахлуване от по няколко хиляди мигранти на македонска земя. Те бяха подпомогнати от т.нар. „доброволци“ да атакуват македонската граница. Гръцката полиция не се намесваше, а на място бяха изпратени десетки журналисти да отразяват нахлуването.

На 7-ми март т.нар. „Балкански маршрут“ официално бе закрит от Брюксел. Ден след това бе постигнато и споразумението ЕС-Турция. Прези изминалата година по този маршрут от Гърция в Република Македония влязоха над 750 000 души. А от началото на тази година до края на февруари близо 90 000.

- реклама -