Спешна помощ в София търси над 100 лекари и 60 сестри

Центърът за спешна медицинска помощ в София се нуждае от 105 лекари и около 50-60 медицински сестри. За недостига в персонала съобщи директорът на центъра д-р Георги Гелев, допълвайки, че при подобни непривлекателни условия на работа до няколко години няма да има кой да работи в Бърза помощ.

В центъра работят 942 души, а администрацията е 34 човека, обясни Гелев. До 500 повиквания за денонощие постъпват в центъра за близо 2.5 млн. души в столицата и областта. На смяна работят около 40 медицински екипа. От началото на годината до 20 юни е имало 71 хил. повиквания и 18 170 болни са били хоспитализирани, като от тях 1361 са в частни болници.

peshnoГелев отрича информацията линейки да получават допълнително пари от болници, ако карат болни там. Има обаче наказани служители на центъра за случай с хоспитализирани болни в „Сити Клиник“, като Гелев посочи, че става дума за пациенти от Ботунец, за които това лечебно заведение не е най-близо.

Досега са проверени 676 случая на хоспитализирани в частни болници, които не са били най-близо до мястото на инцидента Най-много кардиологични случаи има насочени към Националната кардиологична болница, „Св.Екатерина“, „Св.Анна“, „Пирогов“ и след тях се нареждат частните болници.

Лекарите от Спешното още не са получили увеличението на заплатите си за тази година. Причината-бюджетът на центъра не е преведен. Директорът на Спешното заяви, че парите ще бдат получени накуп със сегашната заплата.

Д-р Гелев заяви, че има дисбаланс заплатите на работещите в центъра от София град и София област. Причината е, че след сливането на двата центъра, тези от ЦСМП София – област са били със значително по-ниски заплати.

За последните две години общото увеличение в заплатите на лекарите е със 75%.

- реклама -