независима, България, Ден на независимостта, празник, Велико Търново

113 години независима България! Честит празник!

Днес отбелязваме 113 години от обявяването на Независимостта на България!

 

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново княз Фердинанд обявява независимостта на България. Страната ни отново се появява на картата на Европа.

 

Независимостта на страната ни е обявена във Велико Търново, пред църквата „Свети 40 мъченици” в подножието на хълма Царевец.

 

„Празник на съзряването, защото както нациите, така и държавите, и обратно, имат нужда от израстване и намиране на своето място в политическия, културния и обществен живот на света“. Така историкът проф. Милко Палангурски определи днешния ден.

 

Празнична програма има в цялата страна, но традиционно център на тържествата е Велико Търново.

 

Честванията започват рано тази сутрин с литургия в църквата „Свети 40 мъченици“, където през 1908 година Княз Фердинанд прочита манифеста, с който страната ни е обявена за независимо царство.

 

По традиция на историческата крепост „Царевец“ с военен ритуал ще бъде издигнат Националният трибагреник, а след това празничното шествие ще се отправи към паметника „Майка България“, където ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност. На ритуала ще присъства президентът Румен Радев.

 

За първи път тази година заради противоепидемичните мерки няма да има тържествена заря- проверка, но за всички жители гости на „Царевец“ ще се излъчи спектакълът „Звук и светлина“.

 

Премиерът Стефан Янев ще се включи в заключителната част на честванията.

 

Честванията в страната

 

В 17 часа във Варна официално ще бъде открит паметник на Васил Левски, издигнат по инициатива на Съюза на арменците в България. Той е изработен в Армения и е дарение в израз на благодарността на арменците в България за гостоприемството на българския народ, приемайки ги по време на геноцида преди век.

Скулптурната композиция изобразяваща Апостола на свободата в почти цял ръст, в униформа на четник, пред него лъвска глава, а зад него скалист пейзаж, беше издигнат в градинката пред Регионалния исторически музей, като мястото е определено от общинската администрация.

113-ата годишнината от обявяването на Независимостта на България ще бъде отбелязана със специална церемония в Плевен. В рамките на празничния ден е организирана и кампания за даряване на кръв

Церемонията започва в 11 часа пред паметния знак, поставен на площад „Стефан Стамболов“ пред ДКТ „Иван Радоев“ по случай 100-годишнината от Независимостта на България. Негов автор е известният скулптор проф. Кирил Мескин.

Ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност. В празника с изпълнения ще се включат Общинският хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева и Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков.

С експозиция на Държавния архив „Българската Независимост“ и Ден на отворените врати във всички културни институции ще отбележат празничният 22 септември в Ямбол.

Изложбата на Държавния архив ще бъде подредена на централната ямболска улица „Георги Сава Раковски“ срещу Регионалната библиотека.

В градския парк ще бъде открита още една изложба, тази на фотографската общност в града, като средствата от продадените творби ще бъдат предоставени за построяването на паметник на Васил Левски в Ямбол. Празничният 22 септември ще бъде Ден на отворени врати за Музея на бойната слава и за Регионалния исторически музей, както и в Археологическия резерват „Кабиле“ и Художествената галерия „Жорж Папазов“.

- реклама -