Десислава Танева

111 млн. евро от ЕК за промоционалните програми

111 млн. евро е отпуснатият бюджет от Европейската комисия за промоционалните програми за 2016 година. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя откри Десетия Празник на горнооряховския суджук.

Тя допълни, че самото кандидатстване вече е максимално улеснено и ще става по електронен път директно в ЕК. „Именно участието на родните производители в тези програми е един от начините страната ни да се позиционира по-добре на външните пазари“, изтъкна министър Танева.

Десислава Танева

Горнооряховският суджук е най-известният местен продукт в България, отбеляза министър Танева. По думите й, именно той е първото българско защитено наименование, вписано в Европейския регистър.

„Вторият продукт е българското розово масло. Имаме вписани четири български месни продукти с традиционно-специфичен характер. В процедура е „Говежда пастърма“ и още три хранителни продукта“

Земеделският министър пожела на производителите, да опознават винаги отговорността на регистрираното географско указание. По думите й, не трябва да се допуска никакъв компромис в качествата и рецептата, защото всичко това може да навреди основно на тях и региона. На присъстващите в Градския парк в град Горна Оряховица министър Танева пожела хубав празник и отправи апел към производителите да участват в промоционалните програми.

- реклама -