11 служители от „Автомобилна администрация“ – Благоевград отиват на съд

Специализираната прокуратура приключи разследването срещу 11 служители в „Автомобилна администрация“ – Благоевград. Те отиват на съд по обвинени за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи.

Първоначално привлечени към наказателна отговорност бяха 10 служители, в последствие обвинение е повдигнато на още един.

Десетима от обвинените за участие в групата бяха задържани на 24 април 2018 г. при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Благоевград. Те искали и приемали подкупи от транспортни фирми в региона, за да не не бъдат глобявани с до 5000 лв. за допуснати сериозни нарушения. Исканите подкупи са били най-често по 300 евро от фирма.

За да отчетат дейност, инспекторите налагали на фирмата глоба за дребно нарушение, обикновено от 200 лева. По тази схема участниците в групата получавали и разпределяли помежду си до 1200 евро на ден.

По искане на Специализираната прокуратура служителите са отстранени от длъжност след привличането им като обвиняеми. Към момента те са с наложени от Специализирания наказателен съд парични гаранции в различни размери. Предстои предявяване и на материалите по досъдебното производство, както и внасяне на обвинителен акт в Специализирания наказателен съд.

 

 

- реклама -