Магнитогорск

16 са вече жертвите на трагедията в Магнитогорск

Телата на общо 16 души са извадени от отломките на рухналия блок в руския град Магнитогорск. Едното е на дете, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации. 30 души все още се водят за безследно изчезнали след тежкия инцидент.

От началото на спасителната операция живи под отломките на 10-етажната сграда са извадени шестима души, сред които две деца. Всички те са настанени в болница.

Остава тежко състоянието на 11-месечното бебе, което беше открито вчера живо под руините 35 часа след срутването. Майката на момченцето също е оцеляла и е дошла в болницата в Магнитогорск. Бебето спешно е преместено в болница в Москва заради травма на черепа и премръзване, тъй като температурите в момента в района са между -17 и -25 градуса.

Днес е ден на траур в памет на жертвите

2-ри януари е обявен за ден на траур в Челябинска област в памет на загиналите при експлозията на газ в жилищен блок. Националните знамена ще бъдат свалени наполовина, а всички развлекателни събития са отменени.

Президентът Владимир Путин е свикал спасителните служби, за да им благодари за усилията, съобщиха от Кремъл.

Руските власти обявиха, че не са открити следи от взривно устройство в отломките на 10-етажната жилищна сграда. Полицията беше принудена да направи това съобщение заради слуховете в местни медии, че е възможно да става дума за тероризъм, а не за битов инцидент.

Страховете бяха разпалени допълнително от взрив на минибус станал на 1-ви януари също в Магнитогорск, при който загинаха трима души. Връзка между този инцидент и трагедията с жилищния блок няма, категорични са следователите.

Град Магнитогорск в Урал, с население 400 000 души, е дом на един от най-големите производители на стомана в Русия.

Подобни експлозии на битов газ се случват често в страната, тъй като газовата инфраструктура датира от времето на Съветския съюз.

- реклама -