торите

11 министри ще поискат утре оставката на Тереза Мей

11 министри от кабинета ще се противопоставят на премиера Тереза Мей в понеделник и ще поискат оставката й. Това съобщи политическият редактор на Съндей Таймс.

Журналистът съобщи, че според плана, Дейвид Лидингтън, който в момента е заместник на Мей, министърът на околната среда Майкъл Гоув или външният министър Джереми Хънт са сред претендентите да заемат длъжността временен премиер. Той също така цитира неидентифициран министър, който е заявил, че Тереза Май „ще си тръгне след 10 дни“.

По-рано през месеца социологическо проучване на Politico-Hanbury показа, че повече от половината от гласоподавателите в Обединеното кралство искат Май да подаде оставка. Мотивът – неуспеха й да осигури одобрението на парламента за споразумението по Брекзит, което тя е договорила с Брюксел.

Мей заяви пред депутатите от консервативната партия през декември, че ще напусне преди следващите общи избори, предвидени за 2022 г.

По-рано през седмицата австрийският канцлер Себастиан Курц предупреди, че евентуална оставка на Тереза Май ще усложни максимално ситуацията около Брекзит.

- реклама -