пирамида

11 любопитни факта за Хеопсовата пирамида, които ще ви смаят

Преди седмица археолозите обявиха, че са открили огромна кухина с размерите на пътнически самолет под върха на Хеопсовата пирамида в Гиза. Те все още не могат да кажат за какво е служила тайната камера, тъй като на този етап нямат достъп до нея.

Пирамидата, която е най-голямата откривана някога е записана като едно от 7-те чудеса на света. Фараоните са създавали тези монументални гробници, за да съхраняват своите мумии и различни предмети, които биха им трябвали за задгробния живот като животни, карети, храна, дрехи и бижута.

Хеопсовата пирамида, която е една от най-големите здания, строени някога в света остава пълна мистерия. Издигната е за фараона Хуфу, известен и като Хеопс и любимата му съпруга.

Ето и 11 факта за Хеопсовата пирамида, които ще ви смаят

 • Първоначално пирамидата е била висока 146 метра, но заради потъването и натрупването на пясъците в Сахара днес височината й е намаляла с близо 10 метра. Пирамидата е широка 230 метра, а пред нея е издигнат Сфинкс, който пази гробниците на фараоните.

 • Пирамидата се състои от 2 млн. и 300 хиляди каменни блока с тежест между 2 и 30 тона всеки. Някои от блоковете в основата на монумента достигат дори до 50 тона. И до днес остава мистерия как древните египятни са успели да повдигат гигантските каменни постаменти на стотици метри височина.

 • Строежът на гробницата на фараона Хефе е продължил около 20 години, твърдят египтолозите, базирайки се на данни от древни папируси.

 

 • Местоположението на Хеопсовата пирамида и разположените край нея пирамиди на Менкауре и Кафре и е точно съобразено със трите звезди от съзвездието Орион.

 • Независимо от високата температура в пустинята, вътре в самата пирамида се поддържа постоянна температура от около 20°C.

 

 • Край пирамидите са намерени две дървени лодки, наричани „соларните кораби“ на Хефе. Едната от тях е извадена и възстановена, като реставраторите са съединили повече от 1200 дървени елемента. Тя е изработена от ливански кедър и се съхранява в специален музей до монумента на фараона. Лодката е трябвало да преведе Хефе към отвъдния живот до Бога на слънцето Ра.

 •  Крайъгълните камъни на пирамидата имат конструкция, която може да устои на топлинно разширение и земетресение.

 

 • Използваният разтвор, с който са скрепени каменните блокове е с неизвестен произход. Химическият му състав е известен и е анализиран, но не може да бъде възпроизведен. Силата му е по-голяма от тази на камъка, щом продължава да бъде непоклатим и днес.

 • Първоначално пирамидата е била покрита с обков от силно полиран варовик. Тези кофражни камъни са отразявали светлината на слънцето и са придавали на пирамидата уникален блясък. Това превърнало гробницата в „гигантско огледало“, а древните египтяни я наричали „икхет“, което е означавало „Славна светлина“.

 • Четирите страни на пирамидата са леко вдлъбнати – това е единствената пирамида построена по този начин. Този ефект не се вижда от земята или от разстояние, а само от въздуха и то само при подходящи условия на осветеност. Явлението се наблюдава само на зазоряване и залез в пролетно и есенно равноденствие, когато слънцето хвърля сянка върху пирамидата.

 • Теглото на пирамидата е оценявано на 5 955 000 тона.

Използвани са данни от онлайн енциклопедията „Уикипедия“

- реклама -