катедрали

11 катедрали в Европа, които си заслужава да посетите

Европа е интересна туристическа дестинация по много причини и една от най-важните е богатото архитектурно наследство на Стария континент. Ако планирате подобна екскурзия ето 10 от най-забележителните катедрали, църкви и манастири, които си заслужава да посетите. Ако пък нямате тази възможност, ние ще ви отведем на виртуална разходка из тях.

Саграда Фамилия, Барселона

Когато си мислите за европейски църкви, Саграда Фамилия едва ли е първото нещо, което ви идва на ум. Най-малкото защото архитектурата на тази уникална сграда, дело на великия Антони Гауди е далеч от представите за типичния Божи храм.

Строителството на тази базилика е започнало през далечната 1886-та, но продължава и до днес. До момента тя е изградена само на 70%, като окончателното й завършване е предвидено за 2026-та година.

Църквата изобразява раждането, живота и смъртта на Исус Христос. Красотата на Саграда Фамилия е спираща дъха, затова ако имате възможност обезателно я посетете.

Свети Василий Блажени, Москва

Емблематичната за руската столица катедрала е построена през 1560-та година по заповед на Иван Грозни по случай превземането на Казан и победата над Казанското ханство по време на военната кампания на руснаците за завладяването на Волжска България.

Намира се на Червения площад и функционира основно като музей. Служба има веднъж в годината – в деня на честването на Октомврийската революция. Храмът се състои от 8 параклиса, разположени около издигащата се над тях 9-та църква. Над всеки параклис има купол с различни шарки. Всичките 9 църкви са обединени от обща основа, обходна галерия и вътрешни преходи.

Мон Сен Мишел, Долна Нормандия

Абатството Мон Сен Мишел се издига на скалист приливен остров в департамент Манш, регион Долна Нормандия, Франция. Според легендата Архангел Михаил се е явил на Св. Обер, епископ на Авранш през 708 г. и му е дал наставление да построи църква. Обер пренебрегва наставлението докато архангелът не продупчва черепа му с пръст. Днес статуята на Архангел Михаил е поставена на върха на църквата и се извисява на 170 метра над водата. Самото селище има население от 43-ма човека, но годишно се посещава от над 3 млн. души.

Църквата Св. София, Истанбул

Тази уникална сграда в сърцето на Истанбул днес е превърната в музей. Тя е служила дълго време като християнска катедрала, а по-късно за една от главните джамии на Константинопол.

Първоначално построена през 360 г., църквата е разрушавана на 2 пъти при обществени безредици, като съвременната сграда е построена през 532 – 537 г. при император Юстиниан I по проект на Исидор от Милет и Антимий от Трал. Впечатляващо инженерно постижение за времето си, „Света София“ е смятана за най-яркия образец на византийската архитектура и оказва значително влияние и върху монументалната архитектура през Османската епоха.

Въпреки името й, църквата не е посветена на римската мъченица София, а на светата Премъдрост Божия – божествената страна на Исус Христос, която е и един от ипостасите на Светата Троица.

Парижката Света Богородица

Известна още като Нотърдам дьо Пари, в тази католическа катедрала, символ на Париж е бил коронясан за император Наполеон I. Тя е издигната на остров Сите върху основите на древен римски храм. Идеята за изграждането ѝ е на парижкия епископ Морис де Сюли, който финансира проекта със средства, получени от духовенството, кралят, благородниците, дори и от дребната буржоазия.

През 1163 г. папа Александър III полага първия камък и в продължение на близо 2 века няколко поколения архитекти и работници работят по нея. Катедралата е напълно завършена през 1345 г. Тя е едно от най-великите постижения на готическата архитектура.

Дуомо, Милано

Може да прекарате часове наред, взирайки се в мраморната фасада и божествените скулптури на Миланската катедрала, издигната на централния площад Пиаца дел Дуомо. Строителството ѝ отнема почти шест века, като е втората по големина катедрала в Италия след базиликата Свети Петър в Рим, както и третата в света, с максимална височина от 108,50 метра.

Започната е през 1386-та година от архиепископ Антонио да Салудзо. Преди да започнат реалните строителни дейности са разрушени три основни сгради – двореца на архиепископа, двореца Ординари и баптистерия на Свети Стефан, а старата църква Санта Мария Маджоре е използвана като каменна кариера.

Метеора, Гърция

Този спиращ дъха манастирски комплекс включва 9 запазени манастира, от които 6 са действащи, построени на върховете на труднодостъпни високи скали, приличащи на каменни стълбове. Те се извисяват в небето на 400 метра височина над Тесалийската равнина.

Скалните пещери на Метеора са заселени през 11 век от християнски отшелници. При османското нашествие по върховете на естествените скални укрепления гръцки монаси построяват манастири, до които се стига по въжени мостове, подвижни стълби и стъпала, вдълбани в камъка. Метеора е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.

Катедралата в Кьолн

„Свети Петър и Света Мария“ е сред най-известните готически катедрали. Тя е посещавана годишно от милиони вярващи и туристи от цял свят и е сред символите на средновековната църковна архитектура.

Нейното строителство трае от 1248 до 1437 г., както и на по-късен етап от 1842 до 1880 г. В този период тя е била най-високата сграда в света със своите 157 метра.

Катедралата, която е в непосредствена близост до централната железопътна гара, претърпява 14 удара от въздушни бомбардировки по време на Втората световна война. Въпреки това остава цяла на фона на иначе сринатия град. Големите 2 кули са били използвани в по-късните години на войната като лесно разпознаваема навигационна забележителност от съюзническите самолети, навлезли дълбоко в Германия, което може да е сред причините катедралата да не бъде разрушена.

Църквата Боргунд, Норвегия

Тази дървена църква е построена в края на 12 век в градчето Боргунд в чест на Апостол Св. Андрей Първозвани. Наричана още църквата на викингите, тя се смята за един от най-добрите образци на типичната ранноскандинавска средновековна храмова архитектура.

Изградена е около 4 гигантски дървени стълба, издигащи се директно от каменните основи. Поредицата от триъгълни покриви, свързваща двата купола, както и всички по-ниски са увенчани с християнски кръстове.

Катедралата на Флоренция

Санта Мария дел Фиоре или в превод името Света Дева Мария със цветето се отличава със своя купол, проектиран от великия ренесансов архитект Филипо Брунелески. Иначе самата катедрала е строена около шест века под ръководството на най-малко шестима архитекти.

В интериора на Санта Мария дел Фиоре се откроява забележителен часовник, създаден през 1443 г., който работи и днес. Стрелките му обаче се движат обратно на посоката на днешните часовници.

Халгримур, Рейкявик

Тази футуристична сграда, намираща се в столицата на Исландия е започната през 1937-ма и завършена 38 години по-късно. Луетеранската църква Халгримур в Рейкявик е висока 73 метра е наречена на исландския поет и свещеник Халгримур Петурсон.

Нейният архитект споделил, че футуристичната визия е инспирирана от начина по който изглежда вулканичната лава след като изстине.

В статия са използвани материали от интернет енциклопедията Wikipedia

- реклама -