11 души загинаха в огнен капан в старчески дом в Русия

Пожар избухна в дом за пенсионери в централна Русия. 11 души загинаха в огнения ад. Възрастните бяха хванати в огнен капан в малка дървена сграда, съобщиха следователите.

„По време на пожара в стаята е имало 15 души, четирима от които успяха да избягат сами. В хода на потушаването на пожара бяха намерени телата на 11 души“, се казва в изявление на комитета.

От руския Разследващ комитет, който разследва тежки престъпления, заявиха, че е образувано наказателно разследване за евентуална небрежност при пожара в дома в района на Башкортостан.

Сградата на дома за възрастни хора в село Ишбулдино била едноетажна дървена постройка с малко таванско помещение, съобщи руското министерство за извънредни ситуации. То добавя, че пожарникарите са успели да потушат пламъците до сутринта. Според разследващите домът е регистриран като организация с нестопанска цел, която осигурява благотворителност за възрастните хора.

Но местен служител заяви пред агенция Интерфакс, че няма законното право да предоставя на хората нощувка. Случайните пожари и взривове в жилищни сгради са относително чести в Русия в резултат на остаряването на инфраструктурата и неспазването на стандартите за безопасност, обобщава АФП.

- реклама -