Питсбърг

11 души са загинали при стрелбата в Питсбърг

11 души са загинали при нападението срещу синагогата „Дървото на живота“ в Питсбърг. Това съобщи ръководителят на управлението на обществена сигурност на града Уендъл Хисрич. „Имаме 11 жертви, сред тях няма деца“, каза той. Броят на ранените остава непроменен – шестима души, включително четирима полицаи.

Тръмп: Това е антисемитско престъпление

Стрелбата в синагогата в Питсбърг, щата Пенсилвания, е антисемитско престъпление. Така оцени трагедията американският президент Доналд Тръмп след пристигането си в Индианаполис. „Това определено изглежда като антисемитско престъпление. Трудно е да се повярва, че подобни неща се случват отново“, каза той.

„Много хора са били убити, много са тежко ранени. Казват, че местопрестъплението просто ужасява. Някои от специалистите, които са видели много местопрестъпления, го наричат „най-ужасното“, добави Тръмп.

Посегателство срещу свободата на вероизповедание

Трагедията в синагогата в американския град Питсбърг е покушение срещу свободата на вероизповедание в Америка. Това заяви американският вицепрезидент Майкъл Пенс, който се намира в Лас Вегас. „Случилото в Питсбърг не е обикновено престъпление. Това е злодеяние. Това беше нападение срещу невинни американци и покушение срещу нашата свобода на вероизповедание. В Америка няма място за насилие и антисемитизъм“, подчерта вицепрезидентът.

Израел скърби със семействата на загиналите

Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди нападението и изрази своята солидарност с еврейската общност в града. „Потресен съм от чудовищното нападение в синагогата в Питсбърг. Народът на Израел скърби заедно със семействата на загиналите. Изразяваме нашата солидарност с еврейската общност на Питсбърг. И, както и целият американски народ, сме възмутени от този ужасен акт на антисемитизъм“, каза премиерът.

Нападателят от Питсбърг е разпознат

Телевизия Си Ен Ен съобщи, че нападателят е разпознат. Това е 46-годишният Робърт Бауърс. Той използва социалната мрежа Gab, където е публикувал материали с антисемитско съдържание. Бауърс е участник и в дискусии с такава насоченост. Заподозряният за стрелбата е арестуван и в момента се намира в болница, където лекуват раните му, получени при престрелката със силите на реда.

- реклама -