11 300 украинчета под 18 години у нас, удължават с до 2 седмици учебната година

11 300 украинчета под 18 години има у нас към момента. Това обяви в интервю за bTV образователният министър акад. Николай Денков. Той посочи, че това са деца, които, ако родителите им желаят, ще влязат в детски градини, предучилищни групи и в училище.

Денков подчерта, че тепърва ще стане ясно колко от тях ще останат в страната ни. Но посочи: „Можем да поемем около 20 000 деца, които искат да влезнат в системата, без да променим съществено организацията“. Работело се и по вариант, според който, системата ще може да поеме до 100 000 души. Образователният министър обясни, че са

предвидени допълнителни часове, в това число и по български

за децата на бежанците.

Той посочи също, че част от децата, които са имали двойно гражданство, вече са влезнали в училище по облекчена процедура. Но тези, които нямат и българско гражданство, ще трябва да минат през медицинските процедури.

Той посочи също, че в една четвърт от общините

вече няма тестване на учениците при влизане в училище.

Подчерта обаче, че отпадането на тестването в останалите зависи от здравните власти. То е базирано на процента на заболеваемостта в съответните общини.

На въпрос дали ще има промяна на ваканциите, той отговори негативно. „Усилията трябва да се насочат към запълване на пропуските“, посочи той. Допълни също, че както и миналата година, за малките деца

ще бъдат използвани до две седмици след края на училищната година.

Това обаче ще се случва по усмотрение на учителите. Първи клас например завършва обичайно на 30 май. Ако обаче преподавателите решат, част от учениците може да имат допълнителни часове до 2 седмици отгоре – т.е. до 15 юни.

„Нашите ученици имат много по-малко задължителни часове отколкото техните връстници в останалата част на ЕС. Най-големи са разликите между 1 и 6 клас“, посочи той.

МОН е поръчал социологическо проучване сред децата и родителите им за това къде те виждат проблемите в образователната система. Това стана ясно още от интервюто му. То ще бъде използвано и при прегледа на учебниците.

На въпрос кога може да се очакват нови учебници с по-адекватно от момента съдържание, той посочи, че към есента се очаква да има ясна картина къде са проблемите.

- реклама -