Митинг-заря в Панагюрище по повод 141 години от Априлското въстание

На централния площад „20 април“ в Панагюрище започна националният митинг-заря по повод 141 години от Априлското въстание. На площада са се събрали стотици жители и гости на Панагюрище.

Гост на честванията е президентът Румен Радев.

Присъстват още Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, народни представители, областният управител на Пазарджишка област, кметове на възрожденски градове, общественици, висши военни. Честването започна с посрещане на главното знаме на Априлското въстание и изнасяне гирлянда на славата.

Президентът Румен Радев отдаде почит пред националното знаме, обходи и поздрави четирите представителни роти от Четвърти артилерийски полк в Асеновград, които са строени на площада. Държавният глава прие почетния строй от командващия зарята майор Недялко Киров. Честването продължава с тържествено слово на кмета на Община Панагюрище Никола Белишки.

„Тук, на този ден, преди 141 години няколко младежи с цървули и кремъклийки се обявиха за свободни, писмото от Копривщица за тях е зов на съдбата“. Това каза президентът Румен Радев в тържественото си словото по случай 141 години от Априлското въстание в Панагюрище. „След Априлското въстание не остават паметници на български победи, остават костници. Това е въстание на осъзнатата саможертвата в името на свободата, обречен бунт на селяни, даскали, занаятчии и попове. Писателят Георги Марков ще го нарече въстание на поети. Тези луди глави са вечното вдъхновение на нова България„, посочи президентът.

Оттогава измина повече от век, делят ни няколко войни, възходи и катастрофи, несбъднати идеали, но никое поколение не се отрече от тези мъченици на свободата. Те са нашите благородници, които вместо замъци ни завещаха костници. И онзи непокорен, борбен дух, който и днес гори в българското сърце. Априлското въстание е нашата непреходна митология за чистите духом, които с черешови топчета будеха духа на Европа и Русия.   Поклон и вечна памет на героите от април 1876. Да живее България“, каза още Румен Радев.

- реклама -