109 години от обявяването на Независимостта на България- чествания (СНИМКИ)

България празнува 109 години независимост, възраждането на българската държавност. В цялата страна се проведоха тържества.

Велико Търново

Старата столица с богата програма за празника.

Тържествата започнаха още сутринта. По традиция, в средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици“ беше отслужена литургия и осветени знамената. С военен ритуал в крепостта Царевец беше издигнато националното знаме.

В 19,00 ч. на площад „Цар Асен I“ пред Царевец ротите на Националния военен университет „Васил Левски“ ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в различни цветове по време на тържествената заря – проверка.

В 20,15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.Копирано от standartnews.com

109 години от обявяването на Независимостта на България чества и София

Тържествено честване на 109-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България имаше в днешната столица на България. На площад „Княз Александър I” пред Паметника на Независимостта беше отбелязан празничният ден.

В програмата участваха духов оркестър, хорова асоциация, фолклорен танцов ансамбъл. Имаше гвардейци, бяха поднесени и венци.

С обявяването на Независимостта беше изпълнен заветът на Васил Левски да се наредим заедно с другите европейски народи, каза заместник-кметът на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов в словото си. Той отбеляза, че датата е забележителна, една от най-важните в българската история. „На този ден преди 109 години България отново стана суверенна държава”, каза зам.-кметът.

Стара Загора

Общоградският ритуал за преклонение и признателност към делото на българските държавници, извоювали Независимостта на България се проведе в парк „Александър Стамболийски“- Стара Загора.

- реклама -