САЩ

САЩ с първи коментари за Брекзит

САЩ с коментари за решението на британците да напуснат ЕС.

Американският президент Барак Обама заяви, че Вашингтон ще уважи решението на британските гласоподаватели за излизането на Великобритания от ЕС. Според държавният глава Великобритания и Европейският съюз ще останат „неразделими партньори“ на САЩ.

сащАмериканският кандидат за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп коментира Брекзит с думите: „Британците си върнаха контрола над своята държава“, предава Reuters.

САЩПреди вота Тръмп коментира, че той е за напускането на ЕС от Великобритания. На няколко пъти кандидатът за президент размени обиди с британския министър-председател Дейвид Камерън, който подкрепяше оставането в блока и днес съобщи, че след вота ще подаде оставката си през октомври.

САЩ
Хилъри Клинтън

Кандидътът за президент на Демократическата партия Хилъри Клинтън още не е коментирала решението на британците, но тя вече заяви, че иска Лондон да остане в Европа.

За някой медии обаче САЩ ще загубят от решението на Великобритания.

The Wall Street Journal пише :В САЩ се страхуват, че излизането на Великобритания от ЕС ще навреди на интересите на Вашингтон в Европа – ще бъде нанесен удар по американската икономика и може да се стигне до дипломатически търкания между Щатите и най-близкия им партньор в Стария свят. Освен това, в дългосрочна перспектива излизането на Кралството от ЕС ще отслаби дипломатическото влияние на Вашингтон в Европа“

РИА Новости отбелязва, че мнозина анализатори предполагат, че ЕС без Великобритания с голяма вероятност ще отмени санкциите против Русия, наложени заради кризата в Украйна. Заради „Брекзит” САЩ също ще изгубят съюзник в ратифицирането на Трансатлантическото споразумение за свободна търговия и инвестиции.

- реклама -