107 абитуриенти при Радев, първата дама урежда стаж за бъдещи фризьори и шивачи

107 абитуриенти гостуваха на президента Румен Радев на „Дондуков“ 2. Днес се проведе традиционният абитуриентски бал за младежи в неравностойно положение, част от благотворителната инициатива на държавния глава „Подкрепи една мечта“.

„Изключително съм радостен да видя Гербова зала толкова красива, млада усмихната, да видя толкова много млади хора. Вълнувам се, че съм домакин на 107 абитуриенти. Това е важен момент от вашия живот. Завършвате образование, ставате зрели хора, но знайте, че уроците и ученето продължават“, поздрави младежите президентът. И им пожела да бъдат усърдни и любопитни, когато им предстои да научават нещо ново. Да имат високи цели в живота и да ги отстояват. Да бъдат смели, когато мечтаят и когато постигат мечтите си.

Радев насърчи завършващите да не забравят хората, който са им помогнали –  техните наставници, възпитатели и учители.

„Те са вашето семейство, не ги забравяйте, защото тяхното дори духовно присъствие ще ви крепи в моменти на изпитания оттук нататък“, каза той.

Президентът благодари учтиво на социалния министър Бисер Петков и служителите от неговото министерство, на всички представители на държавни агенции и на бизнеса, както и на всички, които са подкрепили финансово инициативата.

Радев обяви, че е обнадежден за бъдещето на младите абитуриенти. Той подкрепя всички, които желаят да продължат своето образование с еднократна финансова стипендия. „Аз със интерес ще очаквам резултатите от вашето кандидатстване“, отбеляза той.

За по-голямата част от младите абитуриенти, които тепърва ще търсят работа, е осигурена безвъзмездна подкрепа както от браншови, така и от професионални организации.

„Благодарение на моята съпруга, от тази година инициативата „Подкрепи една мечта“ има и ново измерение, свързано с професионално обучение и реализация в партньорство с браншови и професионални организации“, заяви още Радев. И обяви, първи партньори в тази инициатива са италианска козметична компания и модна консултантска къща, които ще предоставят безвъзмездно професионално обучение и възможност за стаж и работа в областта на фризьорството и шивачеството.

Водещи на събитието бяха абитуриентите Слави Стоянов и Божана Атанасова. „Не съм и мечтал, че ще имам възможност в Гербовата зала на президентството да изразя своята благодарност на хората от комплекса. Те са добри хора и заради това и ние станахме добри хора“, отбеляза Слави Стоянов.

124 зрелостници участваха в инициативава ”Подрепи една мечта“, 54 от нас ще търсят професионална реализация, а 26 избрахме да продължим своето образование във висше училище, допълни момчето.

Божана Атанасова мечтае да стане модел и искрено благодари както на институциите, така и на инициативата за предоставена й възможност.

„Ние, младежите, които участваме в срещите, организирани от бюрата по труда, най-добре познаваме смисъла на инициативата. Психолозите ни помагат в избора, който ще направим – коя ще е най-подходящата за нас професия, от какво професионално обучение имаме нужда, как да подготвим документите си за нова работа“, допълни Атанасова.

 

- реклама -