данък

Тръмп за арменския геноцид: Трябва да помним извършените зверства, за да не допуснем да се повторят

Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи изявление по повод Деня в памет на жертвите на арменския геноцид.

В него Тръмп посочва, че САЩ приветстват усилията на Турция и Армения да приемат „болезнената история”

„Днес помним и почитаме паметта на тези, които пострадаха в геноцида над арменците, едно от най-ужасните престъпления на 20 век. Присъединявам се към арменската общност в Америка и в целия свят, в скръбта за гибелта на невинните хора”, казва Тръмп.

Американският президент отбелязва също, че „размишлявайки над тази мрачна страница от историята на човечеството, оценяваме и твърдостта на арменския народ”.

„Трябва да помним извършените зверства, за да не допуснем да се повторят. Приветстваме усилията на турците и арменците да признаят и вземат под внимание болезнената история, което е важна крачка по пътя на създаване на основи за по-справедливо и толерантно бъдеще”, подчерта Тръмп.

В края на 19 и началото на 20 век османска Турция извършва редовни гонения и преследвания на арменците. През 1915 година са унищожени над 1,5 млн. арменци.

Геноцидът над арменския народ в османска Турция е признат от много държави. Първи го признава Уругвай през 1965, следват Франция, Италия, Холандия, Белгия, Полша, Литва, Словакия, Швеция, Швейцария, Гърция, Кипър, Ливан, Канада, Венецуела, Аржентина, Бразилия, Чили, Ватиканът, Боливия, Чехия, Австрия, Люксембург.

Арменският геноцид е признат също от Европейския парламент и Световният съвет на църквите. От 50-те щата на САЩ 44 официално са признали и осъдили геноцида, а 24 април е обявен за Ден в памет на жертвите на геноцида на арменския народ.

- реклама -